sobota, 25 kwietnia 2015

"Sernikowe" babeczki





"Sernikowe" babeczki

"Cheesecake" cupcakes

Dzisiaj mam dla Was propozycję na babeczki, jednak nie będziecie potrzebować do nich ani mąki, ani jajek... nie będziecie ich nawet piec. Przepis ten pochodzi z kuchni wegańskiej. Nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, ale lubię się inspirować ich przepisami. Dlaczego? Uważam, że są pełne wartości odżywczych. Tak właśnie jest w przypadku tych babeczek, podczas gdy tradycyjne mają w swoim składzie przewagę węglowodanów, w tych dominują zdrowe tłuszcze i białko. Są idealne, aby obdarować nimi swoich najbliższych :)

Today I have for you a recipe for cupcakes, but you won't need to use flour or eggs ... you won't even bake them. This recipe comes from vegan kitchen. I'm not a vegan or vegetarian, but I find their recipes very inspiring. Why? I think they are full of nutrition. Just like these cupcakes, while traditional ones have in their composition advantage of carbohydrates in these dominate healthy fats and protein. They are perfect to share with your loved ones :)


Składniki (9 babeczek)

1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca
200 ml mleka kokosowego (gęste)
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki suszonych daktyli
świeże owoce do dekoracji

Ingredients (9 cupcakes)

1 and 1/2 cup of cashew nuts
200 ml of coconut milk (thick)
2 tablespoons of maple syrup or honey
1/2 cup of almonds
1/2 cup of dried dates
fresh fruits


W osobnych miseczkach z wodą namaczamy przez ok. 2 godziny orzechy nerkowca i daktyle. Odsączamy je na sitku.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Zaczynamy od przygotowania spodu. Blendujemy migdały z daktylami. Mieszanka powinna mieć zbitą konsystencję. Wykładamy ją na spód naszych foremek i dociskamy palcami. Następnie blendujemy orzechy nerkowca (jeśli używacie małego blendera, możecie podzielić orzechy na dwie porcje). Gotową masę przekładamy do miski. Dodajemy mleko kokosowe i syrop klonowy lub miód, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami.
Babeczki chłodzimy w lodówce ok. 6 godzin. Należy przechowywać je w lodówce.

In separate bowls with water soak for approx. 2 hours cashews and dates. Drain them. Place muffin molds in a muffin baking tray. We start with the bottom crust. Blend almonds with dates. The mixture should have a thick consistency. Put it on the bottom of the muffin molds and press against with your fingers. Then blend cashew nuts (if you use a small blender, you can divide the nuts into two portions). Place the dough into a bowl. Add the coconut milk and maple syrup or honey, mix it all thoroughly. Place it in the muffin molds. Top them with fresh fruits.
Cool them in the refrigerator for approx. 6 hours. Keep them in the refrigerator.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz