sobota, 11 kwietnia 2015

Bananowo-kokosowe placuszki




Bananowo-kokosowe placuszki 

Banana-coconut pancakes

Pozostając w temacie śniadań mam dla Was kolejną propozycję - tym razem na słodko.
Bananowo-kokosowe placuszki będą idealne na leniwy, niedzielny poranek. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników, czy amerykańskich pancakes, a co najważniejsze nie zawierają mąki i cukru. Smażąc je na oleju kokosowym dodatkowo wzbogacicie ich smak.

This time I have for you a recipe for a sweet breakfast.
Banana-coconut pancakes are perfect for a lazy Sunday morning. They are a great alternative to traditional or American pancakes, moreover they don't contain flour and sugar. Frying them in coconut oil enriches their taste.

Składniki (2 porcje)

2 banany
2 jajka
50 g wiórków kokosowych
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
olej kokosowy
dodatki: świeże owoce, wiórki kokosowe, mało orzechowe, syrop klonowy


Ingredients (2 servings)

2 bananas
2 eggs
50g desiccated coconut
teaspoon of cinnamon (optional)
coconut oil
Extra additions: fresh fruits, desiccated coconut, peanut butter, maple syrup




W misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajka, wiórki kokosowe i cynamon do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, możemy dodać wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i na średnim ogniu smażymy małe placuszki. Po około 2 minutach przekręcamy na drugą stroną. Gotowe placuszki powinno być ładnie zarumienione.

Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami

Knead the bananas in a bowl, add the eggs, desiccated coconut and cinnamon to taste. All mix thoroughly until smooth. If the consistency is too thin, you can add the desiccated coconut. Warm up the oil in a frying pan and fry small fritters on a medium heat. Flip them after about 2 minutes. Pancakes should be nicely browned.

Serve with your favorite add-ons

Czy wiesz że?

Olej kokosowy nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, natomiast pobudza przemianę materii. Posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego jest doskonały do smażenia.

Do you know that?

Coconut oil does not contribute to the construction of body fat, it stimulates the metabolism.
It is perfect for frying because it has a high smoking point.


1 komentarz:

  1. Przepyszne placuszki fantastyczny przepis :) polecam !

    OdpowiedzUsuń