wtorek, 19 maja 2015

Pizza ze szparagami, gorgonzolą i jajkiem




Pizza ze szparagami, gorgonzolą i jajkiem 

Gdybym miała wybrać jedną kuchnię świata, którą lubię najbardziej miałabym duży dylemat między włoską, a indyjską. Pierwszą z nich uwielbiam za makarony, pizze i owoce morze, natomiast drugą za pełnie aromatów i orientalnych smaków. Pomimo powszechnej opinii, że kuchnia włoska jest tucząca, ze względu na dużą ilość węglowodanów, nie jestem w stanie się jej oprzeć i pewnie dlatego nie mogłabym być na żadnej diecie odchudzającej. Staram się tylko, aby tak jak w przypadku wszystkich inny potraw, które gotuję użyć pełnowartościowych, jak najbardziej naturalnych składników.


Składniki ( dwie średnie pizze)

300 g mąki pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
180 ml ciepłej wody
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli

Dodatki

sos pomidorowy
8-10 szparagów
sery: mozzarella i gorgonzola (ilość zależy od Was)
jedno jajko


Ciasto i sos na pizzę przygotowałam tak samo jak w tym przepisie http://tastysideoflife.blogspot.com/2015/04/domowa-pizza.html
Jedyną modyfikacją była mąka pełnoziarnista, ciasto będzie cieńsze i jeszcze bardziej chrupiące.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Nie wyjmujemy blachy, chcemy aby była bardzo rozgrzana, kiedy będziemy wykładać na nią pizzę.

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim mozzarellę oraz szparagi i wstawiamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Po tym czasie wysuwamy blachę i dodajemy na pizzę pokruszony ser gorgonzola, a na środek wbijamy jedno jajko. Zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a ciasto ładnie zarumienione.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz