piątek, 10 kwietnia 2015

Grzanki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce




Grzanki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce

Toast with avocado paste and poached egg

Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek. Na słodko, słono - nie ma znaczenia, bez niego po prostu nie jestem w stanie funkcjonować. Aby przygotować moją dzisiejszą propozycję wystarczy tylko 10 minut i kilka podstawowych składników.

Breakfast is definitely my favorite meal. Sweet, salty - it doesn't matter, without it I'm just not able to start the day. To prepare my today's proposition you'll need only 10 minutes and a few basic ingredients.


Składniki (2 porcje)

pieczywo tostowe
1 dojrzałe awokado
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
szczypta płatków chilli
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
3 łyżki octu winnego
2 jajka

Ingredients (2 servings)

toasted bread
1 ripe avocado
clove of garlic
teaspoon of lemon juice
pinch of chilli flakes
sea salt and freshly ground black pepper
3 of tablespoons vinegar
2 eggs

W średnim garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i octu winnego.

W międzyczasie przygotowujemy pastę na tosty. Awokado kroimy wzdłuż na pół, otwieramy i łyżeczką usuwamy pestkę. Miąższ awokado wybieramy ze skórki i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, płatki chilli, sól i pieprz do smaku. Wszystko ugniatamy widelcem na gładką masę.

Jajko wbijamy do małej miseczki. Kiedy woda się zagotuje należy zmniejszyć ogień i zamieszać ją łyżką, tak aby powstał wir, w którego środek delikatnie wlewamy jajko. Powinno owinąć się wokół siebie tworząc kulkę. Pozwalamy mu gotować się ok. 3 min, aż białko będzie ścięte. Jajko po wyjęciu delikatnie osuszamy.

Grzanki smarujemy pastą z awokado i podajemy z jajkiem. Można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

In a medium pot boil water with salt and vinegar.

In the meantime, prepare the avocado paste. Cut the avocado in half and gently work the seed out of the fruit. Peel it and place the avocado pulp in a bowl. Add the squeezed clove of garlic, lemon juice, chilli flakes, salt and pepper to taste. Knead the ingredients with fork until they're smooth.

Pour egg to a small bowl. When the water starts boiling reduce the heat and stir it with a spoon to form a whirl. Gently pour an egg in the center of the whirl. The egg should wrap around itself to form a ball. Let it cook approx. 3 minutes. Take the egg out of the pot and let it dry.

Spread avocado paste on toast and serve it with poached egg. You can season it with freshly ground black pepper.


Czy wiesz że?

Kwas oleinowy zawarty w awokado reguluje poziom cholesterolu. Ponadto owoc zawiera silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Warto dodać go do swojej codziennej diety.

Do you know that?

 Oleic acid contained in avocados regulates cholesterol level. Moreover, the fruit contains powerful antioxidants that have anti-cancer effects. It is worth adding it to your daily diet.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz