sobota, 23 maja 2015

Pełnoziarniste fusilli z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami





Pełnoziarniste fusilli z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na pyszny i sycący obiad w 15 minut. Bardzo często sięgam po ten przepis. Będzie równie smaczny następnego dnia w wersji na zimno, jako sałatka na lunch. Oczywiście możecie dodać również inne warzywa, świetnie sprawdzą się szparagi czy brokuły.


Składniki (2 porcje)

200 g pełnoziarnistego makaronu fusilli 
250 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
3 przeciśnięte ząbki czosnku
10-12 suszonych pomidorów w oleju
1 średnia cukinia
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka suszonego tymianku
szczypta suszonych płatków chilli
2 łyżki oleju roślinnego
sól do smaku


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę. Cukinię najpierw kroimy wzdłuż na pół, a później w cienkie plasterki. Pomidory kroimy w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Czekam aż ładnie się zeszkli i dodajemy czosnek oraz płatki chilli, mieszamy, a po chwili dodajemy kurczaka. Doprawiamy solą i podsmażamy ok 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy cukinię i suszone pomidory, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. W międzyczasie możemy uprażyć na patelni pestki dyni i słonecznika. Kiedy cukinia będzie już miękka zdejmujemy przykrywkę i dodajemy na patelnię odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i całość smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, pod koniec dodajemy tymianek. Danie dekorujemy prażonymi pestkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz