czwartek, 9 kwietnia 2015

Pełnoziarniste spaghetti z domowym pesto i krewetkami




Pełnoziarniste spaghetti z domowym pesto i krewetkami

Whole grain spaghetti with homemade pesto and shrimps


Uwierzcie mi, że jeśli raz zrobicie domowe pesto, już nigdy nie będzie chcieli sięgnąć po jego sklepową wersję! Będzie idealnym dodatkiem do makaronów, czy grillowanych kanapek. Dzisiaj zdecydowałam się na wersję z makaronem pełnoziarnistym, który jest bogaty w błonnik, tak ważny dla naszego układu trawiennego. Obiad miał być szybki, dlatego do mojego dania dodałam krewetki - wystarczą im 2-3 minuty na patelni i są idealne.

Believe me, once you make your own pesto you will never want to buy it in the store again! It will be the perfect addition to pasta or grilled sandwiches. Today I decided to use it with whole grain pasta, which is rich in fiber, so important for our digestive system. Dinner was supposed to be fast, so I made it with shrimps - they need only 2-3 minutes on frying pan to be ready to eat.

Składniki (2 porcje)

250 g mrożonych krewetek
100 g makaronu pełnoziarnistego
1 łyżka oliwy z oliwek

Pesto

szklanka świeżych listków bazylii
1-2 ząbki czosnku 
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki tartego sera typu Parmezan
40 g orzechów nerkowca
sól, świeżo mielony pieprz 

Ingredients (2 servings)

250 g  frozen shrimps
100 g whole grain pasta
1 tablespoon olive oil

Pesto 

1 cup of fresh basil leaves
1-2 cloves of garlic
4 tablespoons olive oil
3 tablespoons of grated Parmesan
40 g cashew nuts
freshly ground pepper

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i usuwamy ogonki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy zachowując 1/2 szklanki wody. 
W między czasie wszystkie składniki na pesto umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę. Pesto może być słone w zależności od użytego sera, dlatego dopiero w tym momencie radzę je dosolić według uznania. Możemy dodać zachowaną wodę z makaronu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Podsmażamy na średnim ogniu, 30 s do minuty z każdej strony.
Dodajemy makaron z pesto, wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie można udekorować listkami bazylii.

Defrost shrimps, rinse and remove tails. Cook pasta al dente in slightly salted water, drain off the water keeping 1/2 cup of it.
In the meantime place all the ingredients for pesto in a blender container and mix it to a smooth paste. Pesto can already be salty depending on what cheese we used, that's why I suggest adding salt now. We can add the water from pasta cooking to get a suitable consistency.
Add shrimps into the hot frying pan with one tablespoon of olive oil. Season with salt and freshly ground pepper. Fry over medium heat, 30 seconds to a minute on each side.
Add pasta and pesto to the frying pan and give it all a good stir. Fry everything for a few more seconds.
You can decorate the finished dish with basil leaves.



Czy wiesz że?

Orzechy nerkowca zawierają dużą ilość białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Pod względem zawartości tych składników wygrywają z innym orzechami.

Do you know that?

Cashew nuts contain a large amount of protein, magnesium, phosphorus, zinc and iron. It places them on the first place among other nuts





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz