niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasteczka owsiane





Ciasteczka owsiane 

Oatmeal cookies

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetną przekąską w pracy czy szkole. Możecie dodać do nich swoje ulubione orzechy oraz suszone owoce. Mają zdecydowanie lepszy skład niż te sklepowe, a do tego są pyszne!

Very easy and quick to prepare. They will be a perfect snack at work or school. You can add your favorite mix of nuts and dried fruits. They are much better than the ones bought at the store and are delicious!

Składniki (18 sztuk)

100 g masła (w temperaturze pokojowej)
pół szklanki brązowego cukru
1 jajko
pół szklanki mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki zmielonych orzechów i bakalii (ja użyłam migdały, nerkowce i daktyle)

Ingredients (18 cookies)

100 g of butter (at room temperature)
1/2 cup of brown sugar
1 egg
1/2 cup of whole-wheat flour
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of cinnamon
pinch of salt
1 and 1/2 cup of oatmeal
1/2 cup of ground nuts and dried fruit (I used almonds, cashews and dates)


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy cienko masłem. W dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól i cynamon) i dodajemy je do naszej masy. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki owsiane, orzechy oraz bakalie i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia, dociskamy dłonią, aby uzyskać okrągły kształt. Pieczemy 10-12 minut, aż ciasteczka będą ładnie rumianie.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka przekładamy na kratkę, aby ostygły przez ok. 30 minut.

Preheat oven to 180 degrees. Place a slightly greased baking paper on a baking tray. In a large bowl, mix the butter and sugar, add egg and mix it together for a while. Mix the dry ingredients (flour, baking powder, salt and cinnamon) and add them to our dough. Mix thoroughly with a wooden spoon. At the end, add oatmeal, nuts and dried fruit and mix until smooth. Form balls and put them on a baking sheet, press with your hand to get a round shape. Bake 10-12 minutes until nicely browned.
After removing from the oven put cookies on the baking grid to cool for approx. 30 minutes.


Zapraszam również do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować te pyszne ciasteczka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz