wtorek, 14 kwietnia 2015

Krem z zielonych warzyw



Krem z zielonych warzyw

 Creamy green vegetables soup


Jeśli lubicie zupy krem, to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dzisiejsza propozycja jest bardzo aromatyczna i będzie idealnie nadawała się zarówno na szybki lunch jaki i przystawkę na przyjęciu. Mimo, że gotowanie bulionu warzywnego zajmuje więcej czasu, to spokojnie możecie przygotować go dzień wcześniej wieczorem. Pamiętajcie tylko, aby ostudzony i odcedzony bulion trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce.

If you like creamy soups, you'll definitely like this recipe. Today's proposition is very aromatic and will be perfect for a quick lunch as well as an appetizer for a party. Although cooking vegetable broth takes more time, you can prepare it the evening before. Just remember to cool it down and keep in a sealed jar in the refrigerator.

Składniki (4-5 porcji)

Bulion warzywny:

2 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
pół pora
natka pietruszki
średnia cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie 
sól, kilka ziarenek pieprzu

Krem z zielonych warzyw:

średnia cukinia
250 g brokułów
200 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem mrożona)
średnia cebula
2 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
sól do smaku
po łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła

Dodatki:

Mozzarella lub jogurt grecki
Prażone ziarna słonecznika lub dyni

Ingredients (4-5 servings)

Vegetable broth:

2 liters of water
2 carrots root
1 parsley root
half of celery root
half of leek
parsley
medium onion
3 bay leaves
3 grains of allspice
salt, a few peppercorns

Green vegetables cream:

medium zucchini
250 g of broccoli
200 g green beans (fresh or frozen)
medium onion
2 cloves of garlic
pinch of chilli flakes
Salt to taste
the teaspoon of dried thyme and basil
1 tablespoon olive oil, 1 teaspoon of butter

Extras:

Mozzarella or Greek yogurt
Roasted sunflower seeds or pumpkin

Przygotowanie

Bulion warzywny: Gotujemy wodę z włoszczyzną. W międzyczasie na palniku opalamy cebulę. Kiedy woda z warzywami się zagotuje dodajemy do niej cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotujemy 1-1,5 h na wolnym ogniu. Ostudzony bulion odcedzamy.

Preparation

Vegetable broth: Boil water with vegetables. In the meantime slightly roast the onion over the oven. When the water starts to boil add onion, bay leaves, allspice, pepper and salt to taste. Cook 1-1.5 h over a low heat. Strain the broth.




Krem z zielonych warzyw: Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w średnią kostkę, brokuły dzielimy na różyczki (łodygi odcinamy). Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i masło, dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy zielone warzywa. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy płatki chilli, sól i dusimy na średnim ogniu 6-7 min. Mieszamy co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy kolejne kilka minut bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy tymianek i bazylię. Wszystko blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. 
Podajemy z pokruszoną mozzarellą lub jogurtem greckim i prażonymi ziarnami.

Green vegetables cream: Wash vegetables. Cut the zucchini into medium cubes, divide the broccoli into florets (cut off the stalk). Cut the green beans into smaller pieces.
Peel the onion and cut into cubes. In a large pot heat the olive oil and butter, add onion and squeezed garlic. Fry briefly and add green vegetables. Mix them all thoroughly, add chili flakes, salt and cook over medium heat about 6-7 minutes. Stir from time to time. Pour the broth and cook for another few minutes, uncovered, until the vegetables are soft. At the end of cooking add the thyme and basil. Blend it until you get a creamy consistency.
Serve with crushed mozzarella or Greek yogurt and roasted grains.




1 komentarz:

  1. pyycha! na pewno spróbuję :)

    zapraszam na lumpeksowe łowy, jesteśmy nowe :)
    whiteeandblack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń