Pieczona cieciorka
Oven-roasted chickpeas
Pewnie zdarzyło Wam się, że sięgaliście po paczkę chipsów z zamiarem zjedzenia tylko kilku, a zanim się obejrzeliście cała paczka była skończona. Ta przekąska jest równie wciągająca, ale przy tym o wiele zdrowsza i banalnie prosta w wykonaniu.
You probably know that feeling when you grabbed a pack of chips in order to eat only a few and before you even noticed the whole pack was gone. This snack is also very addictive, but at the same time a lot healthier and trivially simple to make.
Składniki
250 g cieciorki (gotowanej lub z puszki)
łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka - ilość w zależności od upodobań
szczypta soli
łyżeczka oliwy z oliwek
Ingredients
250g chickpeas (cooked or canned)
teaspoon of sweet paprika
cayenne pepper - the amount depending on your preference
pinch of salt
a teaspoon of olive oil
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu). W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i przekładam na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill.
Gotowa cieciorka będzie chrupiąca od zewnątrz i miękka w środku.
Preheat oven to 200 degrees (up-down without convection). In a bowl, mix all ingredients thoroughly and place them on the backing rack with baking paper. Bake for 20-25 minutes. For the past 5 minutes turn on the grill.
Ready chickpeas is crispy outside and soft inside.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz