Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Chicken & Coconut milk Curry
Zawsze kiedy mam ochotę na szybki i sycący obiad, to curry jest niezastąpione. Całe danie jesteśmy w stanie przygotować w trakcie gotowania się ryżu. Jest aromatyczne i ma kremową konsystencję, dzięki dodaniu mleka kokosowego.
Whenever I want a quick and satiating dinner, this curry is irreplaceable. We can prepare the whole dish while cooking rice. It is aromatic and has a creamy consistency because of the addition of coconut milk.
Składniki (2 porcje)
120 g ryżu jaśminowego
250 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka ostrej pasty curry (jeśli nie mamy możemy użyć curry w proszku i ostrą paprykę w proszku)
sól do smaku
średnia cebula
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju do smażenia
szklanka liści szpinaku baby
mały bakłażan
200 ml mleka kokosowego
Ingredients (2 servings)
120g of jasmine rice
250g of chicken breast
2 cloves of garlic
1 cm piece of fresh ginger
1 tsp of hot curry paste (if we do not have one we can use curry powder and hot pepper powder)
salt to taste
one medium onion
1 tablespoon of coconut oil or another frying oil
1 cup of baby spinach leaves
one small eggplant
200 ml of coconut milk
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy kurczaka do miski i dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, obrany i starty na tarce imbir, pastę curry, sól i upłynniony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę należy zeszklić na głębokiej patelni i dodać do niej przyprawionego kurczaka, smażąc przez ok 4-5 minut na średnim ogniu. Dodajemy liście szpinaku i bakłażan, całość smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe (pamiętajcie, aby dobrze potrząsnąć je przed otwarciem) i pozwalam, aby się zagotowało. Całość gotujemy jeszcze przez 1-2 minut.
Podajemy z ryżem.
Cook the rice according to the directions on package. Wash the eggplant and cut into cubes. Wash the chicken and cut into cubes. Put the chicken into a bowl and add pressed garlic cloves, peeled and grated ginger, curry paste, salt and liquefied coconut oil. Mix thoroughly. Cut the onion into small cubes and slightly fry in a deep frying pan. Add the seasoned chicken and fry for about 4-5 minutes on a medium heat. Add the spinach and eggplant, fry for approx. 2-3 minutes. Pour the coconut milk into the pan (remember to shake well before opening) and let it boil. Cook for another 1-2 minutes.
Serve with rice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz