środa, 8 kwietnia 2015

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem sadzonym






Kasza jaglana z warzywami i jajkiem sadzonym 

 Millet with vegetables and fried egg

Zdrowy i pełnowartościowy posiłek nie musi być czasochłonny. Przedstawię Wam dzisiaj jeden z moich ulubionych obiadów. Często go modyfikuję w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Miałam ogromną ochotę na kaszę jaglaną i jajko sadzone... reszta dopasowała się sama

Healthy and nutritious meal doesn't have to be time-consuming. I will show you how to prepare one of my favourite 15 minutes dinner. It can be modified depending on what is in the fridge. I was craving millet and fried eggs... the other ingredients match perfectly


Składniki (2 porcje)

1/2 szklanki kaszy jaglanej 
jarmuż - pokrojony na drobniejsze kawałki
cukinia - pokrojona w plasterki
1/2 czerwonej papryki - pokrojona w kosteczkę
1/2 puszki soczewicy - odsączona
2 ząbki czosnku (posiekane)
czerwona cebula - pokrojona w kosteczkę
łyżeczka curry w proszku
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta płatków chilli
łyżeczka suszonego tymianku
pieprz, sól do smaku


Ingredients (2 servings)

1/2 cup millet
kale - cut into smaller pieces
zucchini - cut into slices
1/2 red pepper - cut into cubes
1/2 cans of lentils - drained
2 cloves garlic (chopped)
red onion - chopped into cubes
1 teaspoon curry powder
1 teaspoon sweet paprika
pinch of chilli flakes
1 teaspoon dried thyme
pepper, salt to taste

Kaszę gotujemy w garnku z dodatkiem szklanki wody i soli. Gotujemy ją pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-12 min. do czasu aż w całości wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony jarmuż, ząbek czosnku, a także słodką paprykę i curry do smaku.
W międzyczasie na większej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek należy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy warzywa - cukinię i paprykę - dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy je płatkami chilli i suszonym tymiankiem. Łączymy wszystko razem na patelni i smażymy jeszcze przez chwilę.
Danie podajemy z jajkiem sadzonym.

Cook millet in the pot with the addition of a glass of water and salt. Cook it covered over low heat approx. 10-12 min. until it absorbs the water. At the end of cooking add chopped kale, a clove of garlic, sweet peppers and curry to taste.
In the meantime, on a larger pan with olive oil fry the onion and garlic. Add the vegetables - zucchini and peppers - cook until the vegetables are soft. At the end season it with dried chilli flakes and thyme. Combine everything together in a pan and fry for a while.
Serve with a fried egg.




Czy wiesz że?

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego.

Do you know that?

Lentils are a source of easily assimilable protein, which can be an alternative to animal protein.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz