piątek, 8 maja 2015

Bananowe muffinki




Bananowe muffinki

Jeśli nie wyobrażacie sobie weekendu bez domowych wypieków i ich zapachu roznoszącego się po całym domu, to dzisiejszy przepis na muffinki na pewno przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do nich swoje ulubione dodatki, ja zrobiłam dwie wersje - z wiórkami kokosowymi i rozdrobnioną czekoladą. Te muffinki znikają równie szybko, co zajmuje ich przygotowanie :)


Składniki (12 dużych muffinek)

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 średnie banany (mocno dojrzałe)
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki brązowego cukru
ok. 1 szklanka ulubionych dodatków (np. rozdrobniona czekolada, wiórki kokosowe, orzechy)


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Banany obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem na gładką masę.
W dużej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól). Do osobnej miski dodajemy pozostałe składniki (oprócz wybranych dodatków) i miksujemy przez ok. pół minuty. Otrzymaną masę przelewamy do miski ze suchymi składniki i całość miksujemy lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. W tym momencie możemy dodać nasze ulubione dodatki (jeśli robicie 2 wersje, taka jak ja, po prostu podzielcie masę na dwie porcje) i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość.
Masę przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut, aż nasze muffinki będą ładnie zarumienione.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz